Sosiaalipalvelut ➔ Vammaispalvelut ➔

Maria-Katariinan talo

Maria-Katariinan talo tarjoaa vaikeasti kehitysvammaisille sekä autisteille:

  • pitkäaikaisia asumispalveluja
  • tilapäishoitoa
  • tutkimus- ja kuntoutusjaksoja
  • kriisihoitoa
  • asumisvalmennusta

Palveluja tarjotaan 4 ryhmäkodissa (Aino, Matti), tutkimus ja tilapäisyksikössä (Einari-Sofiassa).


Aino-ryhmäkoti

Aino-ryhmäkoti on suunniteltu kodinomaiseksi asumisyksiköksi aikuisille kehitysvammaisille. Tällä hetkellä se toimii kolmen asukkaan kotina.

Asuinhuoneet on kalustettu sekä Maria-Katariinan talon että asukkaiden omilla huonekaluilla. Jokaisella asukkaalla on oma asuinhuone, joissa on oma suihku ja vessa.

Aino-ryhmäkodin arki koostuu ulkoilusta, retkistä, musiikki- ja toimintatuokioista. Iltaisin ja viikonloppuisin he voivat viettää aikaa yhteisessä olohuoneessa, televisiota katsellen tai musiikkia kuunnellen. Asukkaat osallistuvat myös kotitaloustöihin kuten siivoukseen, vaatehuoltoon ja keittiötöihin. Ohjaajat ohjaavat Ainon asukkaita näissä tehtävissä sekä huolehtivat asukkaiden päivittäisistä tarpeista. Jokaiselle asukkaalle on nimetty omaohjaaja, joka erityisesti keskittyy juuri tämän asukkaan tarpeisiin.

Aino-ryhmäkodin päämääränä on tarjota turvallinen, viihtyisä asuinympäristö, jossa jokaisen asukkaan on hyvä elää. Kouluttautunut henkilökunta on sitoutunut tähän tavoitteeseen.

Aino-yksikkö tarjoaa myös tutkimus-, kuntoutus- ja kriisihoitoa aikuisille kehitysvammaisille asiakkaille ympäri maakuntaa. Käytössä on kaksi huonetta tätä toimintaa varten. Tutkimus-, kuntoutus- ja kriisijaksot toteutetaan yhteistyössä kehityspoliklinikan kanssa.

 

Matti-ryhmäkoti

Matti-ryhmäkoti on nelipaikkainen autistisille henkilöille tarkoitettu pitkäaikaisen asumisen yksikkö. Tiloissa on huomioitu autismin erityistarpeet mm. äänieristyksessä. Henkilökuntamitoituksessa on huomioitu haastavien tilanteiden hallinta. Matti-ryhmäkodin toimintaperiaatteena on käyttää uusinta mahdollista tietoa autismista ja autismiohjauksesta ja näin mahdollistaa turvallinen ja mahdollisimman kodinomainen asuminen, sekä asukkaiden toimintakyvyn tukeminen.

 

Tutkimus-tilapäishoito yksikkö Einari-Sofia

Aino yksikkö tarjoaa tilapäis- tutkimus ja kriisihoitoa asiakkaille ympäri maakuntaa. Tilapäishoitoa voivat saada perheet, joissa on vammainen lapsi ja vanhemmat tarvitsevat hieman lepoaikaa. tilapäishoitojaksot kestävät yleensä n. 1- 5 vrk:tta. Jaksot pyritään toteuttamaan perheen toiveiden mukaan. Kaikissa huoneissa on omat pesutilat ja wc:t.

Tutkimus- ja kuntoutus jaksot toteutetaan yhteistyössä kehityspoliklinikan kanssa, ne ovat kestoltaan 1-2 vkoa ja niillä pyritään kartoittamaan toimintakykyä ja arjessa selviytymistä kehityspoliklinikan tutkimusten ohella.

Kriisihoitoa asiakkaat voivat saada kun psyykkinen vointi yllättävästi huononee tai jokin suuri elämänmuutos vaikuttaa arjessa selviytymiseen.

Asumisvalmennusjaksolla pyritään opettelemaan itsenäisempää asumista. Ainossa tarjotaan mahdollisuus asua yksiössä, jossa oma sisäänkäynti, mutta ovi myös Ainon turvalliseen ympäristöön. Sekä valvotumpi yksiö josta uloskäynti vain Ainon kautta. Molemmissa yksiöissä omat wc:t ja suihkut sekä keittomahdollisuus ja TV.

Yhteystiedot

Käyntiosoite:

Mariankatu 16 A
67200 Kokkola

Puh. 040 653 4069
Fax (06) 826 4649 (Kehityspoliklinikka)

Palveluesimies
Tanja Aalto
puh. 040 653 4069


Tutkimus- ja tilapäishoito

Einari ja Sofia

Einari puh. 040 653 4268

Sofia  puh. 040 653 4271

Asuinryhmäkodit

Aino  puh. 040 653 4267

Matti puh. 040 653 4272