Terveyspalvelut ➔ Erikoissairaanhoidon osastot ➔

Naistentautien ja synnyttäjien osasto 3 

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyy vuosittain yli 1500 lasta. Toimimme ns. päivystävänä keskussairaalana eli sairaalassa on päivystävä gynekologi, anestesialääkäri sekä lastenlääkäri ympäri vuorokauden.

Naistentautien ja synnyttäjien vuodeosasto on osa naisten klinikkaa ja siellä hoidetaan naistentauteja sairastavia sekä raskaana olevia ja synnyttäneitä naisia, joiden ikä vaihtelee nuorista naisista pitkälle vanhuusikään.

Synnytysyksikkö

Synnytysyksikkö on avoinna ympäri vuorokauden, ja toimii myös päivystävänä äitiyspoliklinikkana. Synnytyksiä on noin 1300-1400 vuosittain.

Synnytyksen avautumisvaiheessa kannustamme synnyttäjää liikkumaan aktiivisesti ja hänellä on mahdollisuus käyttää veden rentouttavaa ominaisuutta eri tavoin: kylpyamme ja suihku. Myös lämpöpusseja ja -hauteita käytetään. Tarvittaessa ovat käytettävissä ympäri vuorokauden erilaiset lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät: kipulääkkeet, ilokaasu, kohdunkaulan-, pudendaali-, epiduraali- ja spinaalipuudutukset. Lisäksi akupunktiota voidaan käyttää kivunlievitykseen. Ponnistusvaiheessa synnyttäjä voi vapaasti valita synnytysasennon.


Ajanmukainen lääketieteellinen välineistö turvaa äidin ja vastasyntyneen hyvinvoinnin synnytyksen aikana. Nopea kotiutuminen (polikliininen synnytys) on mahdollista 6-24 tunnin kuluessa ja lyhytjälkihoitoinen synnytys (LYSY) 24-48 tunnin kuluessa synnytyksestä perheen sitä toivoessa ja kotiutuskriteerien täyttyessä. Nopean kotiutumisen jälkeen äiti ja vastasyntynyt tulevat synnytysosastolle lastenlääkärin ja kätilön tarkastusta varten muutama päivä kotiutumisesta.


Synnytysosastolla on perheiden käytössä kolme perhehuonetta, joissa on koko perheellä ympärivuorokautinen mahdollisuus asua ja tutustua uuteen perheenjäseneen. Perhe-lapsisuhteen tukemiseksi vastasyntynyttä ei eroteta vanhemmista ja varhaisimetys on mahdollista heti synnytyksen jälkeen. 


Osastolla hoidetaan myös tehostettua tarkkailua vaativia raskaana olevia potilaita.


Tutustumiskäynti yksikköön

Keski-Pohjanmaan keskussairaassa on otettu käyttöön nettipohjainen synnytysvalmennuksen ajanvarausjärjestelmä. Odottava äiti voi  ilmoittautua hänelle ja tukihenkilölleen sopivaan synnytysvalmennusryhmään täällä.


Mikäli olet jo käynyt synnytysvalmennuksessa omassa neuvolassa tai olet uudelleensynnyttäjä, mutta haluaisit tutustua synnytysosaston tiloihin, voit osallistua opastetulle tutustumiskierrokselle. Ohjattuja tutustumiskäyntejä järjestetään torstaisin klo 14 (suomenk.) ja klo 14:30 (ruotsink.). Tutustumiskierrokselle ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Synnytystä pelkäävät äidit voivat tutustua yksilökäynnillä synnytysyksikköön esim. äitiyspoliklinikkakäyntinsä yhteydessä.

Voit tutustua etukäteen synnytysyksikköön myös yksikön esittelysivulla.Naistentaudit

Naistentautien ja synnyttäjien vuodeosasto 3 tarjoaa erikoisosaamista naistentautien hoidossa.


Naistentautipotilaista suurin osa on leikkauspotilaita. Tavallisimpia leikkauksia ovat kohdunpoisto eri tekniikoilla, laskeumien korjaukset, virtsanpidätyskyvyn korjausleikkaukset ja munasarjoihin tehtävät leikkaukset. Suurin osa leikkauksista hoidetaan tähystysmenetelmin. Päiväkirurgisella osastolla hoidetaan sterilisaatiot, virtsankarkailuleikkaukset, osa laskeumaleikkauksista ja vatsaontelon tähystyksistä eli laparoskopioista.

Osastolla hoidetaan myös gynekologisia tulehduksia, syöpäpotilaita, raskauden keskeytyksiä ja keskenmenoja sekä potilaita, joilla on alkuraskauden ongelmia, kuten uhkaava keskenmeno tai alkuraskauden pahoinvointi.

Gynekologiset sairaudet, tutkimukset ja hoidot koskevat naisen hyvin intiimiä ja henkilökohtaista aluetta, jolloin hienotunteisuus ja potilaan kunnioittaminen hoidossa korostuu. Pyrimme tarjoamaan laadukasta ja ajanmukaista hoitoa naisen hyväksi elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Potilaiden hoitoon osallistuvat monien eri ammattiryhmien edustajat. Teemme yhteistyötä myös omaisten kanssa.


Naistentautien osastolle leikkaukseen tulevat potilaat käyvät verikokeissa, hoitajan haastattelussa ja leikkaavan lääkärin sekä tarvittaessa anestesialääkärin tutkimuksessa ennen leikkausta. Hoitajan kanssa keskustellaan toimenpiteestä ja siihen valmistautumisesta sekä annetaan toipumiseen liittyviä ohjeita. Lisäksi käydään läpi esitietolomake, anestesiakaavake ja kotihoito-ohjeet.


Osastolle saavutaan toimenpidepäivän aamuna. Iäkkäille ja kaukana asuville voidaan tarvittaessa järjestää osastolle paikka jo leikkausta edeltävänä päivänä. Osa osaston potilaista tulee päivystyksenä naistentautien poliklinikan tai päivystyspoliklinikan kautta.


Potilashuoneet ovat kahdenhengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on wc ja suihku sekä televisio. Potilaat ruokailevat päiväsalissa tai potilashuoneessa, vointinsa mukaan. Osastolle tullessa on hyvä ottaa mukaan omat henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet sekä säännöllisesti käytettävät lääkkeet, kuten insuliinit ja astmasuihkeet. Muut lääkkeet annetaan sairaalasta. Vaatteet ja tossut saadaan osastolta, mutta omiakin tossuja sekä aamutakkia saa käyttää. Kännykän käyttö osastolla on sallittua.


Hoitoaika on keskimäärin 1-3 vuorokautta. Lääkäri tapaa potilaat päivittäin. Kotiutuminen määräytyy yksilöllisesti hoidettavan sairauden, leikkaustavan ja -laajuuden sekä potilaan toipumisen mukaan.


Mikäli ilmenee kysyttävää omasta hoidosta tai hoidon tarpeesta, voi neuvoa ja ohjeita kysyä ympäri vuorokauden. Yhteystiedot löytyvät oikeasta sivupalkista.Yhteystiedot

Naistentaudit ja synnytys osasto 3 sijaitsee K-PKS:n 2. kerroksessa, a-siivessä (opaskartta).


Tiedustelut
puh. (06) 826 4355 ja
(06) 826 4364

 

Osastonsihteeri
puh. 040 653 4533


Osastonhoitaja
puh. (06) 826 4466, 040 653 4404


ylilääkäri Charlotta Frostdahl
puh. 040 653 4313


osastonylilääkäri Jari Johansson

erikoislääkäri Elisa Alaviitala

erikoislääkäri Leena Häivä

erikoislääkäri Taras Fesiuk


Vierailu

Puoliso ja vauvan sisarukset ovat tervetulleita arkisin ja viikonloppuisin klo 9-21


Kahden hengen huoneissa pyydetään huomioimaan huonetoverin intimiteettisuoja ja mahdollisuus lepoon.


Vierailu gynekologisten potilaiden luona arkisin ja viikonloppuisin klo 14-15 ja 18-19.


Nuhaisena tai muuten sairaana vierailulle ei saa tulla.