Omakanta

Osa Soiten potilastietojärjestelmään kirjatuista potilastiedoista tallentuu automaattisesti  valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Nämä tiedot, mm. terveydenhuollon sairauskertomustekstit (epikriisit), ovat potilaiden luettavissa Omakanta-verkkopalvelusta noin viikon viiveellä terveydenhuollossa asioinnin jälkeen. Poikkeuksena laboratorio- ja rtg-tutkimusvastaukset, joissa viive on pidempi.


Olethan tutustunut Omakanta-palveluun osoitteessa www.omakanta.fi ja kuitannut palvelua koskevan informaation luetuksi. Asiointisi vastaanotolla nopeutuu, kun olet etukäteen käynyt kuittaamassa informaation luetuksi ja asettanut palvelussa potilastietojesi käyttöön liittyvät suostumuksesi ja mahdolliset kieltosi. Kuittauksen voi tehdä myös terveydenhuollossa. Halutessasi tietosi ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, asioitpa sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa

Omakanta on henkilökohtainen palvelu, johon kirjautuminen vaatii suomalaisen henkilöturvatunnuksen ja tunnistautumisvälineiksi pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Omia verkkopankkitunnuksia, HST-korttia tai mobiilivarmennetta ei saa antaa toisen henkilön käyttöön, eikä tunnistautumiseen saa käyttää toisen henkilön tunnuksia. Mikäli käytät jonkun toisen kanssa yhteisiä pankkitunnuksia, ota yhteyttä pankkiisi omien tunnusten saamiseksi.

Myös alaikäiset pääsevät Omakantaan. Palvelussa hän voi katsella sähköisiä reseptejä ja terveystietoja, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin 1.8.2016 alkaen, ja pyytää reseptin uusimista. Hän ei kuitenkaan voi kuitata Potilastiedon arkiston informaatiota saaduksi, antaa suostumusta, asettaa kieltoja eikä antaa elinluovutus- tai hoitotahtoa.

Huoltaja näkee Omakannasta alle 10-vuotiaan lapsen tiedot. Edellytyksenä on, että aikuinen on lapsen huoltaja ja että lapsen terveystiedot on tallennettu Kanta-palveluihin. Huoltaja näkee lapsen terveystiedot ja sähköiset reseptit ja voi pyytää niiden uusimista. Lisäksi hän voi kuitata Potilastiedon arkistoa koskevan informaation saaduksi sekä antaa suostumuksen lapsen puolesta. Omakanta-palvelusta näkee lapsen terveystiedot, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin 1.8.2016 lähtien.

Jos olet asioinut Soiten terveydenhuollossa ja käyntiisi liittyviä potilastietoja ei ole luettavissa Omakanta-palvelussa kuukauden sisällä, ota yhteys siihen terveydenhuollon yksikköön, missä olit potilaana tai vaihtoehtoisesti tietosuojavastaavaan.