Soiten koronaverkkosivu osoitteessa: korona.soite.fi
Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 15.3.2020

Toimi näin, jos epäilet koronavirus-infektiota

PÄIVITETTY 16.3.2020

Jos sinulla on flunssaoireita jää kotiin!
Lieväoireisena voit sairastaa rauhassa kotona. Soita ainoastaan, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla.

Kaikki henkilöt, jotka epäilvät koronavirustartuntaa tai influenssaa, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.
 
Jos on pahaa hengenahdistusta, eikä kotihoito riitä tai epäilet, että olet saanut koronavirustartunnan, älä tule Soiten toimipisteeseen sisälle, vaan soita meille ensin.


Soiten koronaneuvontapuhelin: 06 828 7499.

Numerosta vastataan joka päivä klo 8-20.

Muina aikoina soita yhteispäivystyksen numeroon 06 826 4500.

Neuvontapuhelimen puhelinaikaa muokataan tarpeen ja tilanteen mukaan. Tilannetta seurataan jatkuvasti.

Neuvontapuhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet. Soiteen on avattu erillinen koronaviruspoliklinikka.

Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa. Mikäli soittajan oireet eivät viittaa koronavirusinfektioon, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä muihin terveydenhuollon palveluihin.

Koronavirustesti otetaan:

  • Vakavan hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuvilta.
  • Sosiaali- ja terveystoimessa työskenteleviltä, jotka sairastuvat akuuttiin hengitystieinfektioon. Lieväoireiset sairastavat rauhassa kotonaan.
  • Sairaalassa osastohoidossa tai hoivan asumisyksikössä olevilta henkilöiltä, joilla on akuutti hengitystieinfektio. 
  • Lääkärin arvion mukaan yli 65-vuotiailta, joilla on perussairauksia ja äkillinen hengitystieinfektio.


Koronavirustilannetta seurataan tiiviisti koko ajan, viimeisin tieto ja toimintaohjeet löytyvät aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:


Valtakunnallinen puhelinneuvonta koronaviruksesta

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Kehotamme soittamaan valtakunnalliseen numeroon, kun kaipaat yleistä neuvontaa koronaviruksesta.


Lista usein kysyttyihin kysymyksiin:


https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19


Tiedotteet